BIAB – Brew in a bag

Published by Leaning Man on

BIAB eller Brew-In-A-Bag, er en enkel og grei måte å brygge på. Brygging trenger ikke være vanskelig og dyrt. BIAB er en enkel måte å brygge på, som de fleste kan begynne med.

  • En kjele (krabbekoker, stor gryte o.l.) *greit om den har en tappeventil i bunn. Kan ettermonteres med en kuleventil m/gjennomføring.
  • En maltpose eller maltkurv
  • Varmekilde (gass, elektrisk plate)
  • Ekstrautstyr: kjølespiral, sleiv,  termometer

Stor sett følger en samme prosedyre som ved annen brygging. Den store forskjellen er at en tilsetter den totale mengden med vann en skal brygge med helt i starten. Her skal det ikke skylles igjennom mens en tapper Homebrew ut vørter, derfor blir alt tilsatt i begynnelsen.

Se også infogram for brygging  i Homebrew Guide

Ellers har en alt malten i maltposen og legges i kjelen når vannet holder meske temperaturen. Siden det ikke er noen termometer i kjelene, så kan det være greit å bruke små termometer som kan legges oppi under meskingen. Viktig at det er jevn å fin temperatur i hele mesken. Når meskinen er ferdig, løftes meskeposen opp over kjelen, husk å la det få renne av seg godt først. Nå skal det bare kokes opp og humle tilsettes etter oppskrift. Nedkjøling er enklere med mindre biab batcher, så det kan få stå med lokk på i et kaldt rom. Men en spiralkjøler gjør denne jobben på et blunk. Helles / tappes over i gjæringskar ved 20-22 grader, gjær tilsettes og den settes til gjæring ved konstant +/- 20 grader eller andre temperaturer avhengig av gjæringprosess/type øl. Dette kommer frem i oppskriften.

Det  enkleste å gjøre er å kjøpe et Ølsett. Da har en alle ingrediensene og en oppskrift å følge.

Lykke til!

Categories: Brewing

1 Comment

Brewsession: Rooibos Wheat Ale – Leaning Man Brewery · 17. June 2016 at 15:06

[…] took place in our small BIAB setup, a 12L batch for a sample. We started off with a wheat base, and then added the Rooibos after the […]

Leave a Reply