Kort innføring i brygging

Published by Leaning Man on

Brygging er en voksende hobby og lideskap for flere og flere. Sammen med en voksende interesse for håndverksøl, kommer det kanskje en interesse for å lage øl selv. Vi startet selv med dette utgangspunktet og har siden 2013 brygget aktivt. Vår spede start var med helt enkelt utstyr som vi etterhvert oppgraderte til en BeerBrew 60. Det er en kjele av type “kompaktbrygger” som har alt bygget i en og samme kjele. Det finnes flere varianter av disse nå, både med automatikk og innebygget resirkuleringspumpe. Vi har siden dette oppgradert igjen til HERMS bryggeri (Heat Exchange Recirculating Mash System) Prinsippene ved bryggingen er det samme, det blir selve metodene som forenkles eller automatiseres.

Så har det seg kanskje slik at flere skulle gjerne ønske å komme igang med brygging selv, men synes det virker både for dyrt eller for komplisert. Et tips er å oppsøke facebook grupper og andre fora som gjerne hjelper til med veiledning og råd. Vi har selv publisert noen innlegg om bryggeutstyr og oppsett. Men for dere som vil komme igang, så har Stig Berntsen fra facebook gruppen For oss som brygger selv skrevet en glimrende innføring i brygging på “kompaktbryggere”.

Kort innføring i brygging med kompaktbrygger – av Stig Berntsen

Denne er primært skrevet for kompaktbryggere av typen GrainFather, BB30, Netthandelen og dets like. Samme metode gjelder for større bryggere (BB60 osv) men tallene for meskevann / skyllevann blir annerledes.

NB: Husk å bruke en Oechle vekt for å måle SG (Specific gravity) punktene OG (Original gravity) etter kok, og FG (Final gravity) etter utgjæring. Disse tallene danner grunnlaget for alkoholnivået du får i brygget ditt.

 1. Fyll opp bryggeren med 19L vann
 2. Varm opp vannet til ønsket temperatur for innmesk ( eks. 66C )
 3. Hell i malt, rør så malten godt inn.
 4. Mesk i 90 minutter. (sørger for at all stivelse blir konvertert fra malten)
 5. Fyll evt. opp kjele/kar for oppvarming av skyllevann -19L, varm opp denne til 77C.
 6. Etter mesking i 90 min, øk temp til 77 grader, la meske i 10 min (låser sukkerprofilen)
 7. Løft opp meskekar/maltrør.
 8. Skyll så inn resterende mengde vann (til pre-boil er nådd) ca 16L vann, ikke tilfør for mye vann av gangen.

Bruk gjerne opp mot 40 minutter på dette.

 1. Mens du skyller, sett bryggeren på kok (100 grader)
 2. Sjekk at nivå i kjele er riktig under/etter skylling. (f.eks. 30L om du skal sitte igjen med 25 i gjærkar – etter kok/avkjøling/overføring.
 3. Når temperatur når 99-100 grader, start stoppeklokke. Sørg for at du har god kok – men ikke fosskok (vørteren skal rullere godt, men ikke fosskoke)
 4. Tilfør klarningsmiddel (Irish Mosh, Protafloch, Whirlfloc) –samt gjærnæring når det gjenstår 15 min av koketiden.
 5. Tilfør humle i h.h.t oppskrift. Dette oppgis som f.eks. 60, 30, 15, 10, 2 min. Dette skal da i når det gjennstår den tiden som er oppgitt. (f.eks. siste 15 minutter av kok)
 6. Har du spiralkjøler – sett denne i vørteren når det gjenstår 15 min av kok. Har du plate eller motstrømskjøler, koble til og sirkuler vørter tilbake i kjelen siste 15 min av kok.
 7. Kjøl ned vørter så raskt som mulig etter kok. Husk, det er bedre at den blir 1C lavere enn det du skal gjære på, enn at den blir høyere.
 8. Mål OG (som gir din OG verdi) – til dette bruker du et oechle mål eller et refraktometer.
 9. Tapp vørter over på gjærdunk, fyll gjærlås med starsan eller ren sprit,
 10. Tilfør gjær, les på pakka – rehydrer tørr gjær. NB, husk å bruke nok gjær, heller EN pakke for mye, enn å ende opp med for lite gjær. Stol ikke på alle øl-butikker, de har lett for å være gjerrige. Noen er bedre enn andre.
 11. Rist gjærdunken lenge og vel – lei? Kjøp en o2 flaske og ha i ren o2 fra denne. Billig, enkelt og gir deg frisk gjær og gode forutsetninger for å lage godt øl. Gjæren lager ølen – IKKE glem dette.
 12. Tilfør tørrhumling etter oppskrift.
 13. Etter 12-13 dager, sjekk FG (tetthet av sukker i ølen), Er den der den skal være, og holder seg stabil i 2-3 døgn, tapp ølen over på flaske/fat.
 14. Bland riktig mengde med farin med ½ liter vann, kok opp til sukkerlake, kjøl så ned sukkerlaken til samme temperatur som ølen har (18-20 grader – romtemp)
 15. Tilfør sukkerlake, rør inn forsiktig (unngå o2 i vørter) rør i ca 30-45 sekunder)
 16. Sørg for å ha flasker klare på stativ, ferdig vasket (skyllet) og renset med Starsan, tapp øl, kork
 17. La øl lagres på flasker i rom temp i 14-16 dager, sett de så på kjøl -anstreng deg / hold igjen i to uker da har tiden kommet for første smak. Øl modnes/samles over tid. Dette varierer veldig fra øltype til øltype (Pils, Ale, IPA)
 18. Skriv notater for HVERT brygg du gjør, ta vare på disse, de vil gi deg nyttig informasjon senere.

Midt oppe i alt, sørg for å ha vannkar med star san, hvor alt du bruker lagres, husk å skylle hendene i samme kar før du tar på noe som helst. Gjennomfør dette, og du vil trolig klare å brygge et ok øl – allerede på første forsøk.

Utstyr skal selvfølgelig vaskes så fort vørter er på dunk, gjør det klart til neste brygg (y) Husk dette er en hobby –gled deg, bruk litt tid vær litt nøye –så får du best mulig øl og kan glede deg over å kalle deg en hjemmebrygger.

 

Så da ønsker vi sammen med Stig Berntsen, lykke til med bryggingen!

 

 


0 Comments

Leave a Reply