BrewSession: Slik brygger vi

Published by Leaning Man on

Det har ligget i planen å lage en større batch av vår Imperial Stout. Første batch ble laget i BIAB (Brew In A Bag) i en 20L gryte. En fin måte å eksprimentere på, anbefales for de som ønsker å prøve seg på brygging. Les vår Brew-In-A-Bag artikkel for å lære mer om enkel brygging.

Men når en ønsker å utvinne enda mer og lage større batcher, så er en bryggekjele best. Når vi lager denne batchen, så wholesale jerseys kan vi jo ta en runde på hvordan vi i Leaning Man Brewery brygger.

Det er veldig greit å opprette en bryggelogg. Et slags oppskrift / logg skjema for hvert brygg.  Vi laget en versjon selv, men det finnes også ferdige maler på nett.

IMG_20151018_120537~2

Malt: Her bruker vi base malt (Pale Ale, and Pilsner) for vår Imperial Stout. Resten av malten lager karakteren på øllet (farge, aroma, osv). Ta en titt neste gang på verdiene på forskjellige malt typer, EBC o.l. Her finner du mye info som kan endre øllets karakter. I vår stout bruker vi også Chocolate Wheat, CaraHell og Carafa malt. Vi kjører dette i egen mølle, har du ikke egen mølle, får kan en bruke butikken sin.

IMG_20151018_115730~2 IMG_20151018_114155~2

Malt type, mengde o.l. er satt sammen i BeerSmith. Dette er et fint hjemmebrygger software som lar deg leke med ingredienser, importere ferdige oppskrifter, eller lage egne. Verdier på bitterhet, farge, alkohol prosent osv. blir matchet opp mot hvilken type øl en ønsker å lage.

IMG_20151018_115747~2Mesking: Før malten hellers over, må en sørge for riktig mengde vann med riktig temperatur (iflg oppskrift). Dersom oppskriften sier mesking på 68 grader, så må en ha forvarmet dette vannet før malten helles oppi. (Ha gjerne noen grader over, siden malten kan kjøle det ned litt)

Tips: varmt vann fra kranen holder gjerne noen og 60 grader allerede. Så når en har fått vannet over i kjelen, skru på varmen og drar på de siste gradene om det trengs. Husk å ha en rist/sil i bunnen av kjelen, ellers vil en få med veldig mye rester, og det blir nesten umulig å tappe det etterpå. Til en 25L batch med C.Columbus går det med ca 12kg malt. Da kan det være greit å røre det litt rundt etterhvert som man heller over i vann.

 

IMG_20151018_115957

Her er det viktig at temperaturen er jevn under meskingen. Dette kan variere fra typer kjeler / varmekilde. Noen må en røre å jobbe litt ekstra med. Vi har en varmekappe rundt kjelen, samtidig som vi måler regelmessig fra toppen. Vi røren godt rundt, slik av temperaturen holder lik.

For de som ønsker seg noe godt til kvelds, er restene etter meskingen fin til å lage brød av. Oppskrifter finnes på nett: Brød på mesk.

IMG_20151018_133021Etter at meske prosessen er gjort, skal en tappe vørteren sent over på et kar, slik at en får med seg alt fra malten. For å skylle igjennom bruker vi varmt vann. Temp og volum på dette regnes når en lager oppskrift i fks BeerSmith. En annen praksis er 2,5L vann pr kg malt.

Vi byttet også ut kuleventilen fra den orginale. Den var liten i diameter og med et 45grader bend på enden. Dette gjorde at det Flavour ble tett under tapping. Her bruker vi 1/2″ ventil med liten åpning for å få en sakte tapping.

 

Koking: Når vi har fått vørteren tilbake i kjelen, så starter koke prosessen. Dette er den spennende delen, hvor vi skal tilsette humlen, stjerne anis og honning. Et tips er å merke koppene med de forskjellige humle typene med minutt de skal kokes. Da er det enkelt å holde styr på hva som skal oppi og når.

IMG_20151018_124259~2IMG_20151018_142352~2

Nå er det bare å la bryggeriet fylles med gode lukter mens en venter!

De siste 10 minuttene av kokingen, tilsetter vi… kjøleren ? Dette fordi kokingen da får tatt seg av noe bakterier som muligens har blitt guide igjen etter vask / desinfisering. Her er det bare å være paranoid, siden dette er noe av det siste som er i kontakt med øllet ? Når en har oppnådd ca 22 grader, tappes øllet i gjæringskar. Det er viktig å ha vasket gjæringskar godt, her skal øllet få ligge i ca 20 grader å gjære. Det minste spor av bakterier vil også florere ganske fort. Vi bruker PBW som vaskemiddel.

PBW – cheap mlb jerseys Powdered Brew Wash

Et kraftig alkalisk vaskemiddel som erstatter kaustisk soda. PBW er ikke farlig å få på huden og er ikke skadelig for rustfritt stål, aluminium eller plastikk. PBW er ikke miljøskadelig og kan trygt helles ut i vasken.

PBW er meget effektivt for å fjerne protein rester i bryggekjeler, gjæringskar, filtere osv.

Og vi bruker StarSan til desinfisering:

Desinfeksjons middel i konsentrert form. kan brukes uten å skylle bort etter bruk. Starsan skummer mye og det er ikke noe å bekymre seg cheap mlb jerseys for, så lenge det er blandet ut riktig. Don’t fear the foam!

Når øllet er over, tilsettes gjær. BeerSmith vil fortelle noe om hvor mange gjærceller som trengs, men vanligvis går det en flaske med flytende pr 25L gjæringskar, eller en pakke pulver i hvert kar. Men dette er avhengig av hvilken type øl osv.

Gjæring: Skjer ved en stødig +/- 20 grader (noen oppskrifter har andre gjæringsprofiler) Et lite bad med varmekabler går greit. Men har du et vindu og mye sol, kan det fort bli mye varmere. Gjær takker for seg ved for høy varme. Vi har et ombygget kjøleskap for gjæring.

Tapping: Dette er en av de kjedeligere oppgavene. Dette tar somregel litt lang tid. To ting som enkelt kan forbedre denne prosessen er, gjæringskar med tappekran samt å stikke om til et nytt gjæringskar. Stikker du om til et nytt, kan en få med alt uten bunnfall. Da slipper du å tenke på dette når en flasker ? Karbonering på flasker gjøres ved å tilsette druesukker drops før tapping, eller å blande inn sukkerlake før tapping. Vi anbefaler sukkerlake, da dette er veldig billig og enkelt å blande inn. Laken lager du med ca ca 10g/L øl. Dette varierer noe etter type øl. Blond er gjerne litt mer wholesale jerseys karbonisert og kan ha 12g/L. På nett finnes det noen guider på «Volum Co2» forskjellige øltyper skal ha. Dette kokes (reduseres) Return tilsettes i et tomt gjæringskar før vi stikker om. Når alt er stukket om, kan en gjerne røre forsiktig. Husk at alt skal være rent / desinfisert før det er i kontakt med kar og utstyr.

 

Det var det.. Flaskene kan nå lagres. Vi kjører vanligvis 2 uker i romtemperatur og 2 uker kaldt.


0 Comments

Leave a Reply